Hästar

Jag har varit hästtjej sedan hösten 1998, då jag började rida på ridskola som tioåring. Sedan dess har jag hunnit med flera sköthästar, egna hästar, medryttarhästar och foderhäst. Jag har tidigare jobbat som bl.a. ridlärare, tillridare, hästtränare och hästskötare. Har även suttit med i ungdomssektioner och tävlingssektion.
I utbildningsväg gick jag gymnasium med hästinriktning, läste sedan till hästmassör och sadelutprovare, genomförde ett gäng fristående högskolekurser med hästinriktning (foder, beteende, stall m.m.) och läste en ettårig YH-utbildning till hästföretagare.

Utöver det har jag alltid haft ett stort intresse av att lära mig mer. Så länge det handlade om hästar var det intressant, så mitt bibliotek består av en rejäl samling böcker om allt från hovvård till tävlingsdressyr. Mitt favoritområde är dock beteende och hur man tränar en häst dit man vill på ett så effektivt och bra sätt (ur hästens synvinkel) som möjligt. Allra bäst gillar jag sådant som stöds av forskningsresultat.

Här tänkte jag samla några länkar till speciella inlägg jag skrivit med hästar och ridning i fokus:

Porslinsdjur (ett inlägg om hur många av dagens hästar behandlas)
Grunden till all ridning (är att kunna starta och stoppa)
Sadelutprovning
Sadelns roll för ryttaren: stolsits
Sadelns roll för ryttaren: sitsen

Jag har tidigare skrivit inlägg om några hästar som betytt väldigt mycket, se nedan. Det finns givetvis en hel hög med andra hästar som spelat en stor roll, men jag vill av hänsyn till ägarna inte skriva speciellt mycket om hästar jag haft i träning eller på tillridning.

Asta, ridskolehäst
Mison, farfars häst
Prince Merlin
, egen häst
Belladonna, egen ponny (”vildhästen”)
Fröken Brun, medryttarhäst

Nu har jag köpt mig en ny häst, morganhästen Valentine. Han har en egen sida här på bloggen.

Vill man enbart läsa mina hästrelaterade inlägg går det utmärkt att klicka på Hästar bland kategorierna till höger.

Annonser