Hästar

Jag har varit hästtjej sedan hösten 1998, då jag började rida på ridskola som tioåring. Sedan dess har jag hunnit med flera sköthästar, egna hästar, medryttarhästar och foderhäst. Jag har tidigare jobbat som bl.a. ridlärare, hästskötare och ridit till hästar. Har även suttit med i ungdomssektioner och tävlingssektion.
I utbildningsväg gick jag gymnasium med hästinriktning, fokus på sportkörning, läste sedan till hästmassör och sadelutprovare, genomförde ett gäng fristående högskolekurser med hästinriktning (foder, beteende, stall m.m.) och läste en ettårig YH-utbildning till hästföretagare, se mer under Om mig.

På ridskolan höll vi på med dressyr och hoppning. Med min första egna häst började jag träna trick och frihetsdressyr från marken, några år innan det slog igenom ordentligt (vilket innebar att man fick lära sig själv eller genom de få böcker som gick att hitta, youtube fanns inte på den tiden). På gymnasiet ägnade vi oss åt sportkörning. Jobbade som ridlärare för ungdomar en period, både under terminer och på läger. Därefter hamnade jag i ett travstall där jag både red och körde på travbana. Fortsatte i ett annat stall där det fanns en brokig skara hästar med olika egenheter, som behövde utbildas och bli av med olater för att så småningom passa i verksamhet. Fick möjlighet att träna distanshäst i ett halvår, många mil blev det. Genom åren har jag även ridit in ett flertal unghästar, hållit igång dressyren på olika hästar (även hoppningen, till viss del) och ridit oändliga timmar i skogen. Det jag saknat har varit tävlingsvana (har mest gjort starter på ridskolehästar, i hopp och dressyr), då jag själv bara ägt unghästar och inte haft tillgång till transport, men det håller jag på att ändra på nu.

Utöver de praktiska erfarenheterna har jag alltid haft ett stort intresse av att lära mig mer. Så länge det handlade om hästar var det intressant, så mitt bibliotek består av en rejäl samling böcker om allt från hovvård till tävlingsdressyr. Mitt favoritområde är dock beteende och hur man tränar en häst dit man vill på ett så effektivt och bra sätt (ur hästens synvinkel) som möjligt. Allra bäst gillar jag sådant som stöds av forskningsresultat.

Här tänkte jag samla några länkar till speciella inlägg jag skrivit med hästar och ridning i fokus, året de skrevs står före titeln.

2013: Porslinsdjur (ett inlägg om hur många av dagens hästar behandlas)
2013: Grunden till all ridning (är att kunna starta och stoppa)
2015: Sadelutprovning
2015: Sadelns roll för ryttaren: stolsits
2015: Sadelns roll för ryttaren: sitsen

Jag har tidigare skrivit inlägg om några hästar som betytt väldigt mycket, se nedan. Det finns givetvis en hel hög med andra hästar som spelat en stor roll, men jag vill av hänsyn till ägarna inte skriva speciellt mycket om hästar jag haft i träning eller på tillridning.

Asta, ridskolehäst
Mison, farfars häst
Prince Merlin
, egen häst
Belladonna, egen ponny (”vildhästen”)
Fröken Brun, medryttarhäst

Nu har jag morganhästen Lilly, som har en egen sida i menyn.

Vill man enbart läsa mina hästrelaterade inlägg går det utmärkt att klicka på Hästar bland kategorierna till höger.