Boll

Little Nicky (Boll)
Född 19 oktober 2007
Mamma: Nicky Hilton (Pixi)
Pappa: okänd
Ras: Huskatt (HCS)
Färg: Svartsilvertigré med vitt (ns 09 23)
Kön: Hona (kastrerad)

Bolls historia börjar långt innan hon är född, nämligen med min farmors dåvarande katt Mimmi:

Mimmi var en mycket snäll och trevlig katt, gjorde inte en fluga förnär och ställde upp på att bli klappad om man önskade. När hon fick en kull kattungar år 2006 kom jag och Emelie (som jag då delade bostad med) fram till att vi skulle tinga var sin. Vi fick då hem två honor som vi gav namnen Paris Hilton och Nicky Hilton, eftersom vi tyckte att det var lite roligt att driva med dessa storstjärnor.

Från början hade vi båda katterna tillsammans, men ganska snart valde både katterna och vi våra favoriter och på så sätt blev Nicky (bruntigré) min och Paris (semilånghårig sköldpadda) Emelies. Ganska fort utvecklades deras namn till nya, eftersom Nicky och Paris inte ligger så bra i munnen. Nicky blev slutligen till Pixi, Paris blev Spurs.

Efter gymnasiet flyttade vi ifrån varandra, med var sin katt. Eftersom jag då var ung och dum lät jag Pixi gå ute okastrerad, vilket självklart ledde till en dräktighet och att tre små kattungar fick se dagens ljus den 19 oktober 2007. En av dom var Boll.

Egentligen var det Bolls syster jag skulle behålla, och Boll skulle hamnat hos Emelie. Men ju mer tid som gick ju mer föll jag för den speciella katten som alltid skulle vara på konstiga ställen och hade massa hyss för sig. När Emelie sen inte kunde ta henne så var det avgjort, Boll fick stanna och hennes syskon såldes.

Ungefär i samma veva fick hon sitt namn. Hon har redan från början haft söndagsnamnet Little Nicky, efter sin mamma. Jag gav den andra systern det finare namnet Pixie Dust (också efter mammans namn) eftersom jag trodde att jag skulle behålla henne, men å andra sidan används bara söndagsnamnet hos veterinären och på viktiga papper. Det går inte att ropa Little Nicky efter en katt. Att kalla henne Nicky som hennes mamma hade inte heller fungerat, så hon behövde ett vardagsnamn. Boll var inte direkt den smartaste katten jag träffat, trodde jag då i alla fall, och hon kallades därför skämtsamt för IQ Badboll vilket utvecklades till enbart Boll.

IDA_0555

Numera vet jag bättre, Boll är en av de smartaste katter jag mött. Hon klurar ut hur man tar sig in i skåp, lådor och kartonger. Klarar av aktivitetsleksaker på nolltid, så pass att hon tycker att dom är tråkiga efter första gången hon klarat av dom. Men nu ÄR hon Boll, så det får hänga kvar. Dessutom är det lite roligt med ett ganska unikt namn, ingen risk att hon förväxlas med någon annan.

När Boll var 7 månader blev hennes mamma påkörd och dog till följd av det. Av bl.a. den anledningen håller jag numera mina katter inomhus. Deras vardag berikas av promenader i selar när det är bra väder, samt att vi haft innätad balkong/rasthage på de ställen där det varit möjligt. Dom har flera klösträd, får vara nästan vart dom vill i lägenheten och har fler leksaker än dom vill leka med. Samt en matte som mer än gärna spenderar tid med dom, givetvis.

IDA_9206

Vi har haft en del problem längs vägen. Boll har nämligen haft upprepade urinvägsinfektioner, och p.g.a. det kissat utanför lådan i perioder – även när hon varit frisk. Det tär givetvis på hemfriden när katten gör så, men samtidigt kan man inte skälla på katten när det händer. Hon har inte gjort det för att jävlas eller protestera (katter kan inte sånt), utan för att det gjort ont och då väljer katter ofta att sätta sig på något mjukt istället i tron om att det ska bli något behagligare. Boll har genomgått flera penicillinbehandlingar och är idag fri från besvären. Jag brukar använda Boll som exempel när folk pratar om sina felkissande katter, eftersom hon blivit så mycket bättre. Jag delar gärna med mig av allt vi testat för att komma tillrätta med problemet efter att infektionen botats för sista gången, och är glad att vi tagit oss igenom det här utan att fundera över avlivning.
För att Boll ska hålla sig till lådorna har hon dock vissa krav: sanden ska vara finkornig, doftfri och inte damma.

20121016-235813.jpg

Hon har även en ganska ovanlig allergi, Boll är nämligen allergisk mot pollen. Det visar sig genom svullnader som tappar hår och utvecklas till otäcka sår i pannan. Men nu har vi fått kortison utskrivet av veterinären så vi ska kunna häva reaktionen vid första symptom, så förhoppningsvis slipper vi fler omgångar med stora sår och tråkiga trattar i framtiden.

IDA4227

Sedan sommaren 2013 är hon plötsligt en supergosig knäkatt. Tidigare har hon trivts bäst på en armlängds avstånd, inte varit jätteintresserad av att bli klappad eller kliad. Nu för tiden är det tvärt om.
Hon har hela tiden varit väldigt lätt att hantera, en väldigt mjuk och fin katt både till sätt och utseende. Bits inte, rivs inte. Hon kan morra lite lätt om man gör något hon inte tycker om, som att klippa klor, men hon skulle aldrig drömma om att göra något som skulle skada mig.

Planen är att Boll ska leva hos mig tills hon blir jätte, jätte, jättegammal. Henne skulle jag inte göra mig av med för något i hela världen.

Lämna en kommentar

Kommentera här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.