Lördagskväll i ridhuset

Igår kom ett regnoväder och störde min ursprungliga plan. Jag skulle rida ute i dagsljuset, men så öste det ner regn och det kändes inte så lockande att åka till stallet och lägga en sadel på en blöt päls eller att ställa Lilly i en utebox och invänta att hon skulle torka upp. Så ridturen blev senarelagd. När vi kom in i ridhuset klockan 20:00 var det inte en själ där, åtminstone inte i fysisk form. Så vi hade hela stora ridhuset att sprida ut oss fritt i.

Lilly fick för första gången ridas med tvådelat bett, som dessutom var i mässing (tidigare har vi bara testat rostfria varianter), och även premiär med pullarnosgrimma. Tränset är Bellas gamla, himla smidigt att kunna återanvända sakerna. Dom har till och med samma bettstorlek, trots att den här hästen är 15 cm högre. Såg dock i efterhand på bilderna att jag ju glömde bort att länga nackremmen på nosgrimman, men jag har remmarna så löst åtsatta att det uppenbarligen funkade bra ändå för den här gången.

Anledningen till att nosgrimman alltid sitter löst på den här hästen är delvis för att hon inte behöver snöras åt runt munnen, gapar hon så är det missnöje mot mina händer och då sitter felet hos mig. Men även för att hon ofta får godis vid den uppsuttna träningen, och då ska hon kunna tugga det.

Igår hade jag för första gången med mig klickern upp i sadeln. Och en stor midjeväska fylld av äppelbitar. När hon bar sig korrekt i skritt och trav fick hon klick och godis. Vi passade även på att träna galoppfattningar med klickern, men där fungerade det nästan sämre att klicka eftersom hon tycker att det är roligt att få upp farten. Hon ville med andra ord inte stanna efter klicket och var helt ointresserad av att äta godis, så vi återgick till samma träningsmetod som annars med beröm och eftergift.

Bettet fungerade riktigt bra. Hon kan tugga (bita) en del på bettet ibland när jag använder hennes tredelade, därav att jag testade annat nu. Hon bet på det några gånger under igångskrittningen, därefter lät hon bli helt. Själv hade jag hellre sett att hon funkade bäst på tredelat eftersom jag tilltalas mer av hur det lägger sig i munnen, men om hon föredrar tvådelat så är det givetvis det hon ska ha. Jag tänkte även leta upp några andra träns som jag har kvar sedan tidigare hästar, för att ha mer att variera mellan. Nu när jag tänker efter så har nog inte Lilly fått ett enda nytt träns och det vi använt mest är minst elva år gammalt, bra kvalitet lönar sig!

 

Efter ridturen, svettig och nöjd häst. Sadelgjorden släpper jag på direkt när jag hoppat av, den sitter inte sådär dåligt vid ridning.

 

Letade upp en gammal bild på när Bella har samma träns, för åtta år sedan.

Annonser

Kommentera här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.