Lättlärda djuret

Idag blåste det halv storm när jag kom ut till stallet. Åtminstone kändes det så. För en stund övervägde jag att skippa dagens ridpass, men om jag ska hoppa över ridningen varje gång det finns något som kan störa hästen så kommer jag nästan aldrig kunna sitta upp igen. Så hon fick vackert bli iklädd sadel, benskydd och träns. Det senare med bett, dessutom.

I söndags provade jag bett uppsuttet för första gången, men hade då extra tyglar som satt i nosgrimman för att kunna växla direkt till något hon är mer van vid. Jag hann dock bara prova i max tio minuter, för sen började det regna och himlen blev svart. Då satt jag av, gick in i stallet och lyckades precis undvika när himlen öppnade sig fullständigt.

Idag hade jag bara ett par tyglar. Dom satt i nosgrimman först, för att checka av att vi hade en fungerande broms för både hand och röst. När det kunde bockas av flyttade jag tyglarna till bettet och provade det med. Inga problem! Lätt hand och mjuk kontakt, så var det ingen större skillnad. Och blåsvädret påverkade knappt heller. Hon skuttade till vid ett tillfälle, men i övrigt var det som vilken annan dag som helst.

Jag bestämde mig för att prova en till grej, nämligen att flytta bakdelen på henne med skänkeln. Hon har aldrig varit med om det tidigare, och brukar även vara seg att flytta sig åt sidan när jag ber henne göra det från marken. Men testa kan man alltid. Resultatet blev att hon förstod så gott som direkt. Jag provade från halt och fick bromsa framdelen en gång, sen vid första steget i rätt riktning fick hon en hel hög med beröm samt en godis (sånna har jag nästan alltid i fickan när jag rider). Därefter hade polletten trillat ner, och hon gjorde gladeligen framdelsvändningar undan vänster skänkel. Som att hon aldrig gjort annat. Åt höger var hon lite svårare, men vi fick till det där också. Hon är så löjligt lättlärd när hon är på rätt humör, då gäller det att själv inte frestas att avancera vidare för fort. Efter att ha gjort en jättesnygg vändning hoppade jag därför av och skrittade av henne vid hand, samtidigt som jag berättade för henne vilken fantastisk häst hon är.

Bilden är tagen när hon fortfarande gick i vinterhagen, och fick lite halm att sova i när dom började stå ute dygnet runt. Nu går hon i gräshage sedan några dagar tillbaka.

 

Annonser

Kommentera här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.