Tömkörd

Idag fick Wally för första gången prova på tömkörning. Planen är att han ska köras in efter vintern, därav att vi börjar redan nu för att kunna sprida ut träningstillfällena ordentligt.
Han fick först gå i grimskaft med husse och bara känna lite styrning av linorna (att ha rep mot bakdelen samt en person gående bakom är han van vid sedan tidigare). Sen knäpptes han loss, men hade ändå husse intill/framför. Så jag kan inte påstå att särskilt mycket av styrningen gick genom tömmarna idag.
Det blev två-tre svängar åt höger, lika många åt vänster och så två-tre halter med godis där emellan. Det hela tog max fem minuter och sen sa jag att det räckte för idag, och husse utbrast ett förvånat ”vaddå? är han redan klar?!” :D .

Nu när han fått prova på, så ska han få smälta det hela i åtminstone en vecka innan vi gör nästa försök. Då tänkte jag att vi ska gå ut längs en stig i skogen, så det blir lite mer naturlig framåtbjudning och roligare för honom. Att göra krumelurer på en ridbana tycker jag att han är för ung för, då är det bara risk för att han börjar tycka att det är tråkigt där inne. ”Det ska vara lätt att göra rätt”, är mitt motto.

Planen är att han ska få prova att släpa däck framåt senhösten (om jag får fatt i en sele i tid), och sen få en ordentlig vintervila när det ändå är för halt, mörkt och kallt för att göra något vettigt, innan vi sätter igång igen med vagndragning som mål nästa vår/sommar. Det är ju trots allt på sommaren det är roligast att ha häst, när det är varmt i luften, solsken långt inpå kvällen och stadigt underlag.

Idag fick han ha på sig grimma, men nästa gång tar vi tränset (bettlöst), det blir lite mer stabilt och lättstyrt då.

Annonser

One thought on “Tömkörd

Kommentera här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s