Kära lilla ponnyhäst

Idag har Wally gladeligen ätit upp halva kraftfodergivan, till och med flera av morotsbitarna slank ner. Det är ett framsteg! Har nog aldrig varit med om en häst som inte kastar sig över morötter, vet inte riktigt vad vi ska ha som träningsgodis framöver.

Men som tur är kan man ju träna hästar även utan godis när det gäller många saker. Som att stå still. Det är inte hans paradgren, om man säger så. Att stå still är nämligen fullkomligt onödigt, och framförallt jättetråkigt, om man frågar honom. Men eftersom jag inte vill ha en stor häst som går omkring som han känner för om några år så har han fått påbörja sin stå-still-träning redan idag. Han blev oerhört förvånad och förstod till en början ingenting, när jag bad honom backa efter att han klivit fram. Så han klev fram igen. Och jag backade honom till ursprungsplatsen, igen. Han stod och funderade någon sekund, och fick direkt stort beröm och blev kliad på halsen. Därefter en snabb smackning och gemensam gång framåt. Sen gjorde vi ett stopp till, och samma procedur upprepades igen, och igen. Några stopp senare hade polletten trillat ner, att när man står still blir man sådär skönt kliad att hela mulen vrider sig.

Det fick dock räcka med att stå still några sekunder åt gången, det kändes dumt att utmana ödet och gå in i fällan där hästen gör fel för att man går för fort fram och kräver för mycket. När allt funkade solklart fick han gå ut i hagen till kompisarna igen, vilket nog var den bästa belöningen av alla. Det ska nog inte bli några problem att lära honom att parkera med tiden, det är åtminstone målet. Mina tidigare hästar har jag kunnat ställa på gårdsplanen och lämna där för att hämta någonting i stallet, utan att dom gått iväg, och det vill jag kunna göra med guldgossen framöver också. Men ett litet steg i taget, Rom byggdes ju som bekant inte på en dag.

wally-filmshot

Annonser

Kommentera här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.