Steadicam S40

När jag fyllde år gick jag och Danne ihop för att köpa ett nytt stativ. En (ett?) Steadicam S40, vilket är ett handhållet stativ som är gjort för att hålla kameran stabil även när man rör sig. Detta genom att det balanseras kring handtaget, genom motvikt och precisa inställningar. Det visade sig dock vara svårare än jag trott. Speciellt som det blåste oerhört mycket när jag skulle testa för första gången. Men nån gång ska vara den första! Nu behöver jag bara finjustera inställningarna ännu lite till, öva när det inte blåser och sen bemästra tekniken tills jag får hem min lilla guldhäst så jag kan föreviga honom på filmer.

Mitt största problem är att man inte kan utnyttja zoom på objektivet, eftersom det då ändrar hur vikten är fördelad och då stör balanseringen. Jag försökte lösa det genom att använda ett objektiv utan zoom, vilket inte heller var någon höjdare eftersom det också rör sig när man ställer in fokus, och då också stör balanseringen. Jag skulle med andra ord behöva en filmkamera, som är stilla oavsett zoom och fokus. Men det ligger ju inte inom min budget just nu (men vore en finfin julklapp!)

Men så till provfilmerna. Det första stället jag testade på var på Öckerö, där vi tänkte att det skulle kunna bli fina filmer vid klipporna. Det hade det säkert kunnat bli, om det inte blåst så förbaskat (vinden tog tag i både kamera och motvikt så det gungade till rejält mest hela tiden). När vi gett upp tanken om att filma något där så satte vi oss i bilen igen, och så filmade jag en del av vägen från ön istället. Det gick bättre, eftersom det inte fanns någon vind. Men det var också svårt att parera för häftiga rörelser (som när vi kör av och på färjan) och acceleration. Nåväl, jag har testat i totalt ca 10 minuter, tänk så fint det ska bli när jag har ett antal timmar övning bakom mig.

Annonser

Kommentera här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.