VM i krångliga ord

Konfidensintervall. Lådagram. Gränsvärdessats. Percentil. Frihetsgrad. Metaanalys. Utfallsvariabel. Referensintervall.

Statistikkursen i skolan är helt klart nån variant av ett VM i krångliga ord. Lägg sen till att hela boken består av sånna där, som man då ganska snart förväntas veta vad dom innebär. Då blir texterna ungefär lika lättförstådda som om dom vore skrivna på kinesiska. Men det ska nog klarna så småningom, hoppas jag.

Utöver att traggla mig igenom några stycken i boken (och fler ska det bli så snart jag lagt ner datorn) har jag även fått till en stor omgång köttfärssås. Så matlådorna för resten av veckan är ordnade, skönt nog. Tänkte dock passa på att även göra pannbiffar, korv stroganoff och pannkakor så snart jag orkar. Det är så himla skönt att ha ett bra lager med matlådor i frysen, så det alltid finns något att ta med till skolan eller att värma direkt efter en lång dag.

Tänk en sån där tuff skoldag då man sitter och lyssnar aktivt från 8.30-16:15. Innan och efter har det varit 9 km cykelfärd för att ta sig dit och hem (gärna i blåst och regn, eftersom det är Göteborgs signaturväder). Man kliver in i lägenheten kring 17:00 och är helt dränerad på energi och hjärnkapacitet men kravlar sig ändå in i duschen i hopp om att få upp kroppstemperaturen till något som liknar ett normalvärde. Därefter är man inte speciellt sugen eller motiverad på att ställa sig vid spisen och laga till en maträtt som man sen ska sitta ensam och äta. Istället börjar man fundera på sina alternativ, vilka i stort sett är varma koppen eller knäckebröd. Det är då en strimma sol lyser in på kylen/frysen, änglasång fyller lägenheten och man sänder en varm tanke till den där dagen då man fixade fler matlådor än nödvändigt. För det är så enkelt att ta fram en av dom, sätta in i micron några få minuter, duka fram och avnjuta en fullvärdig måltid. Då glömmer man dom där krångliga orden, tuffa föreläsningar och orkeslösheten för en stund, och ger kroppen möjlighet till en betydligt bättre återhämtning än vad varma koppen kan ge.

Så de där dagarna brukar jag tänka på, och försöka förbereda inför. Och på hösten är dom fler än lovligt. Här ska lagas mat och tränas svåra ord.

Annonser

Kommentera här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.