Islandsresan – Þingvellir

Efter vår turridning gav vi oss vidare mot Þingvellir, en nationalpark (av Unesco klassat som ett världsarv) som vi tidigare bara passerat. Liksom gejsrarna (Geysir och Strokkur) och vattenfallet Gullfoss ingår den i den gyllene cirkeln. Eftersom stället med hästarna låg längs väg 36 åkte vi helt enkelt vidare på den mot nationalparken, och fortsatte även vidare på den efteråt för att åka runt Þingvallavatn (sedan väg 35 och 1 tillbaka till Reykjavik igen).

Där gick vi i sprickan mellan två tektoniska plattor (amerikanska och eurasiska). De glider långsamt isär från varandra, med ca fem millimeter per år. I dalgången kommer man sedan fram till vattenfallet Öxarárfoss, där vi tog ett gäng bilder innan vi begav oss vidare.

I Þingvellir hölls det första riksmötet. Platsen har även fungerat som domstol, och folk har hängts här. På senare tid är nationalparken även känd för att man spelat in stora delar av Bröderna Lejonhjärta här.

Vi fortsatte vidare och stannade till på en rastplats intill sjön Þingvallavatn, Islands största sjö, vilken även den uppkommit p.g.a. en spricka mellan kontinentalplattorna en gång i tiden. Man kan på många ställen se spåren av hur lava en gång runnit på marken, liksom här där jag tog en bild på det. Vattnet är oerhört klart, och väldigt kallt. Ingen badsjö med andra ord, men väldigt fin att se på.

Resterande foton tagna i Reykjavík la jag in i det första Islandsinlägget, vilket gör detta till det sista. Därför kommer här en några tips om du tänkt åka till Island:

  • Åk gyllene cirkeln (the golden circle), gärna med hyrbil så ni kan lägga upp rutten som ni vill och stanna där ni har lust. Stanna på Efsti-Dalur för hamburgare och glass, drick varm choklad på Restaurant Mika (båda ligger precis intill stora vägar som leder till/från gejsrar och Gullfoss)
  • Boka en ridtur! Antingen innan resan (vissa har onlinerabatt) eller hämta informationsblad på ett turistcenter där det också finns rabattkoder. Du behöver inte ha ridvana sedan tidigare. Hjälm lånar man på plats och många erbjuder även lån av jacka och stövlar om man inte har några lämpliga själv.
  • Om ni ska hyra bil: kolla priset för att hämta och lämna bilen på flygplatsen. Det kan bli billigare att hyra bil hela resan än att ta några dagar mitt i. Då slipper ni dessutom att betala för flygbussen.
  • Tänk på att Island är ett dyrt land. Priserna var ungefär det dubbla mot i Sverige när vi var där, så växla ordentligt med pengar redan i förväg. Tänk på att vissa banker tar ut extra avgifter för att man använder kortet i bankomater utanför EU, kolla upp vilka villkor just ditt kort har innan du åker.
  • Köp ett Reykjavik City Card om ni tänkt åka buss samt besöka de bad och museer som ingår, då lönar det sig. Med det får man även rabatt på vissa restauranger.
  • Ta med kameran, eller töm minneskortet i telefonen så det finns gott om utrymme för allt du kommer vilja fota längs vägen.
  • Kolla upp sevärdheter och aktiviteter i förväg, det är aldrig roligt att komma hem och upptäcka att man missat något som man annars gärna hade sett/gjort. Kolla på t.ex. Tripadvisor (där man enkelt kan läsa recensioner från andra turister).
Annonser

Kommentera här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s