Sittande förkortar din livstid

Visste ni att man kan ha en stillasittande livsstil trots att man tränar? Det hela avgörs nämligen utifrån hur länge vi sitter ner (framförallt i sträck), och kan inte kompenseras av en stunds motion då och då. Och varför är då detta viktigt att veta? Jo, för att en stillasittande livsstil hör ihop med ökad risk för att dö i förtid och/eller drabbas av bl.a. hjärt-kärlsjukdomar, diabetes, högt blodtryck, demens, övervikt, höga blodfetter, psykisk ohälsa och vissa cancertyper. Man rekommenderas att inte sitta ner mer än 30-60 minuter i sträck, istället bör man ställa sig upp och gärna gå runt lite med jämna mellanrum för att bryta de negativa effekterna.
(referens till ovanstående: boken Fysisk aktivitet och folkhälsa, av Johan Faskunger)

Så, till det jag tänkte låta detta blogginlägg handla om: Varför lär vi in den här stillasittande livstiden i skolan, redan från unga år?
Ganska snart lär man eleverna att de ska sitta still på sina stolar, vara tysta och lyssna på läraren som går fram och tillbaka vid tavlan i många timmar om dagen. Jag vet inte om det är ändrat nu, men från lågstadiet till gymnasiet var det i skolorna där jag gick inte tillåtet att gå på toa under lektionstid och läraren tyckte att man planerat dåligt om man behövde gå fram och vässa pennan vid katedern under lektionstid (numera kan jag tänka mig att de flesta har stiftpennor/datorer, så att det problemet inte ens existerar och man därmed inte har det som anledning att resa sig upp heller). Man var helt enkelt fast där på sin stol i lektionstimme efter lektionstimme. Och sedan tycker folk att det är konstigt att ungdomar/många vuxna inte rör på sig, samtidigt som välfärdssjukdomar relaterade till för lite rörelse ökar.
Nu på universitetet är det nästan samma sak. Vi får visserligen gå ut ur salen när vi vill, men större delen av skoldagen sitter vi där på våra stolar trots att vi läser en utbildning som till stor del går ut på hur viktigt det är att få människor i rörelse.

Vi vet så väl att det inte är bra för kroppen, så varför ser det ut såhär i skolvärlden? På kontor erbjuds man i många fall bord som går att höja till ståhöjd eller har åtminstone möjlighet att resa sig upp när man önskar, men barn och ungdomar sitter på oergonomiska stolar utan alternativ. Varför ändrar man inte på detta? Att prata om att lägga till mer skolidrott för att höja aktiviteten (vilket diskuterats av politiker gång efter annan) är fel väg att gå, det är det långa stillasittandet vi behöver bryta.

Tänk om man kunde införa ståbord även i skolan, och låta barnen redan från tidiga åldrar stå upp åtminstone varannan lektion så det skulle bli en vana (det kan även kombineras med mjuk matta av olika tjocklekar eller balansbräda). Det skulle kunna göra stor skillnad på gruppnivå, med tanke på hur många timmar stillasittande man skulle få bort varje vecka. Andra alternativ vore att låta barnen sitta på pilatesbollar istället för stolar, för att aktivera hållningsmuskler och på så sätt öka aktivitetsnivån (även om de givetvis behöver stå upp minst en gång per timme ändå), och/eller att införa bensträckare/gå ett varv i salen varje halvtimme.

Som parentes till detta inlägg, som från början var tänkt att bara handla om skolan, vill jag även tillägga att ni föräldrar borde se över hur det är i hemmet. Sitter barnen i soffan/framför datorn stora delar av sin fritid? Byt ut stolen och soffläget mot en boll även där, köp hem ett ståbord (finns t.ex. på Ikea), skaffa stegräknare till hela familjen och ha tävling om vem som rör sig mest varje dag eller någon annan smart lösning på hur man kan tillföra vardagsmotion som påverkar mer i längden än bara en träningstimme då och då.

standingup

När jag skriver detta står jag på min balansbräda, med laptopen på lagom ståhöjd i klösträdet. Det lutar helt klart åt att köpa ett riktigt ståbord till mig själv i alla-hjärtans-dag-present (det är logiskt, eftersom jag tidigare nämnt att ståendet minskar risken för hjärt-kärlsjukdomar i framtiden). Katterna uppskattar inte riktigt att jag är i vägen för deras framfart.

Annonser

2 thoughts on “Sittande förkortar din livstid

Kommentera här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.