Boll har FORL

Kattägarens största mardröm, ungefär. FORL är nämligen en obotlig sjukdom som gör att tänderna bryts ner och går sönder. Det är förstås väldigt smärtsamt för katten, så drabbade tänder måste plockas bort. Vad sjukdomen beror på vet man inte, trots att den upptäcktes redan 1920. Det går alltså inte att förebygga den, eftersom det inte verkar finnas något tydligt mönster.

Jag lämnade Boll hos veterinären idag för att sanera tandsten. Och ut kom hon med diagnosen FORL. Hittills är två tänder drabbade, och ska tas ut så snart som möjligt. Först måste hon dock få återhämta sig efter dagens sövning. Nästa gång kommer hon sövas med annan teknik, vilket är nödvändigt när man ska ta flera tänder, fick jag förklarat. Hade det bara varit en tand som var drabbad hade dom tagit den redan idag.

Surt nog går inte FORL på försäkringen hos Agria (om jag inte minns fel är det bara If som täcker det), så det kommer bli en hel del tusenlappar att punga upp med. Men har man skaffat djur får man se till att man har råd att ge dom den vård som krävs för att dom ska må bra. Att låta henne ha ont mer än nödvändigt är definitivt inget alternativ.

Vanligtvis märker man tecken på FORL genom att katten blir ovillig att äta torrfoder eller kall mat. Det är inget som Boll uppvisat alls. Det känns ändå skönt att det hela är upptäckt innan konsekvenserna blivit så stora. Bara en av tänderna ömmade vid den vakna tandkollen som gjordes när jag var med, och värre än så ska hon inte behöva ha det.

Sen är det bara att vänta och se om och när fler tänder drabbas.

xIDA_9325

Annonser

4 thoughts on “Boll har FORL

  1. Men stackars missen då :( Tur att det upptäcktes tidigt iallafall! Slökollade lite på Veterinärerna på tv här om dagen och då pratade de om just FORL. Hemsk sjukdom det där :(

    • Ja det är definitivt inte vad jag ville höra, när jag trodde att hon bara skulle in för tandstenssanering. Men nu ska hon i alla fall få bli av med de tänder som gör ont nu, så får vi hålla tummarna att det tar lång tid innan fler drabbas

      • Absolut! Det får gå hur långsamt det vill! Detta visar verkligen hur viktigt det är att ta med sina missar till veterinären för undersökning.

        • Verkligen! Hon har ju inte visat nånting, hon äter ju till och med torrfoder med god aptit. Hade inte veterinären tryckt på tänderna och fått en smärtreaktion (Bollen fräste och skrek) så hade jag ju aldrig misstänkt att det kunde vara något med tänderna utöver tandstenen

Kommentera här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.