Studieteknik del 3: hur du förbättrar pluggresultatet

Då var det dags för del tre. (del ett hittar du här, och del två här). Den här delen handlar konstigt nog inte direkt om att läsa en enda rad, egentligen. Däremot om hur du kan förbättra ditt pluggresultat på andra sätt. Vi alla har väl försökt att läsa pärm till pärm i en kursbok och känt hur ögonen går i kors, huvudet blir tyngre och hur många rader man än tar sig igenom så fastnar ingenting? Det är just sådant den här delen går igenom hur man undviker.
Nu är det visserligen ingen speciellt bra studieteknik att bara läsa pärm till pärm i alla fall, så det kan ni ju undvika. Men även vid andra pluggsessioner behöver man ha huvudet på skaft. Och hur får man då det?

1. Mat
En bra måltid en stund innan du sätter igång ger dig bästa förutsättningar att kunna studera på ett bra sätt. Kroppen får i sig energi och hjärnan orkar då bearbeta informationen du matar den med. Kom också ihåg att äta regelbundet under långa studiesessioner. Försök att undvika godis, kroppen mår bättre av exempelvis knäckebröd med ost och gurka.
Detta gäller förstås även vid själva tentan. Se till att ha ätit innan och ha med något att tugga på även där inne. Frukt, smörgås, kex, russin – eller vad som nu passar just dig. Var dock försiktig med nötter, om någon är allergisk kommer du inte att få ha dom framme och du riskerar då att sitta där i flera timmar utan något alls.

xIDA_9369

2. Dryck
En uttorkad kropp presterar inte bra, varken fysiskt eller psykiskt. Se därför till att dricka bra, och då gärna vatten. Undvik alkohol (såklart). Även dryck bör medtagas till tentan. En vattenflaska är lämpligt även här.

frukostbrickan

3. Sömn
Det ska inte underskattas, även om du ska försöka undvika det just under dina studiesessioner. Gå och lägg dig i bra tid så du får sova tillräckligt mycket, så blir både kroppen och hjärnan piggare.

4. Rörelse
Ha som standard att ta minst tio minuters rast per timme. Gå omkring, sträck på kroppen och kliv gärna utanför dörren och ta några friska andetag. Kroppen mår bättre av att röra på sig regelbundet och du får fart på cirkulationen, samtidigt som hjärnan får en välbehövlig paus.
Gör samma sak på tentan. Gå till toaletten om möjligheten finns, även om du inte behöver använda den just då, bara för att få lite rörelse i kroppen, kunna sträcka ut musklerna och få fart på cirkulationen. En paus från intensivt stirrande ner i tentapappren kan vara det som får rätt information att komma fram.

xIDA_3957

5. Stäng av sociala medier
Det kan kännas skrämmande, men faktum är att du lätt tappar fokus om det plingar till i mobilen eller blinkar i datorn när du pluggar. Sätt mobilen på ljudlös och lägg den en bit bort, stäng ner alla sociala medier på datorn (logga ut från wifi-anslutningen vid behov). Behöver du använda internet när du pluggar kan du tillfälligt blockera de webbsidor som riskerar att ta ditt fokus, t.ex. Facebook. För PC finns t.ex. Cold Turkey och för Mac finns SelfControl.

6. Tidsbegränsa
Genom att tidsbegränsa dina studier varje dag ökar du chansen att du ska studera effektivt. Bestäm dig för att exempelvis sitta 3 timmar en viss dag och 2 timmar en annan, se sedan till att du håller dig till det. Då har du ett tydligt slut på när du är färdig för dagen, istället för att sätta upp ett luddigt mål om att hålla på så länge du orkar. Se också till att verkligen släppa alla skoltankar när du inte har inplanerad studietid, så du får vara ledig på riktigt.
Sätt även en tidsgräns för när du ska ha pluggat färdigt inför tentan. Det ger nämligen ingenting att försöka trycka in information i huvudet sista natten, då får du i de allra flesta fall bättre resultat om du istället får en god natts sömn.

7. Motivator
Jag vet, jag skrev precis att man bör undvika godisätande, men ibland behövs det. Har man riktigt svårt med motivationen kan man som godisråtta nämligen använda just godiset som motivator/belöning. Att erbjuda sig själv en godisbit för varje avslutad del/sida kan hjälpa. Se dock till att inte hamna i fällan där du ger upp pluggandet, äter upp allt godis på en gång och lägger dig i soffan istället. Det här tipset fungerar alltså endast om du har god disciplin när det kommer till godisätande.
Utöver godis finns det givetvis även andra motivatörer. Några exempel kan vara att om du pluggar klart de timmar du bestämt nu, så kan du gå till gymmet/laga god mat/träffa vänner efteråt. Du kan även bestämma något du ska få/göra om tentaresultatet blev bra, kanske en massage eller finare restaurangbesök kan vara något att se fram emot även när studierna känns tunga?
Själv lovade jag mig att få köpa en raskatt om jag klarade min första termin, och det fungerade alldeles utmärkt. Dock blir det ju lite svårt att ha som standard, man kan inte ha hur många katter som helst och en kattunge är tämligen dåligt för ens studiero om man försöker att plugga hemma.xIDA_9295

8. Studera tillsammans
Att sitta i en grupp kan göra det hela både enklare och svårare, se därför till att samtliga i gruppen faktiskt är på plats för att plugga och inte för att prata om vad som ska göras i helgen. I en grupp kan man fråga om saker man inte riktigt förstått, och även få möjligheten att förklara saker för andra. Just att behöva förklara något avslöjar verkligen om du själv har koll, och sätter fast kunskapen ytterligare i din egen hjärna. Det är dessutom en fördel inför tentan, eftersom du där ofta just ska förklara vad något innebär.

9. Musik
Vissa pluggar bättre till musik, medan andra behöver tystnad. Testa vilket som funkar bäst för just dig, och vilken musikstil som är lämpligast. Många föredrar soundtrack från filmer och tv-spel, eftersom dom är designade att hålla dig alert utan att stjäla ditt fokus.

10. Studieplanering
Skriv en plan över hur du ska lägga upp ditt studerande längsmed kursen. Visst kommer det behövas finjusteringar längs vägen, men det brukar vara skönt att ha en grov plan för att komma igång med pluggandet i god tid innan det är dags för tenta. På så sätt slipper du sitta och försöka få in allt i huvudet under sista veckan, vilket inte heller är speciellt bra för att komma ihåg det i det långa loppet

11. Plats
Hemma eller på biblioteket? Kanske på ett café eller på en filt utomhus? Var du pluggar bäst vet bara du själv. Testa några olika ställen och känn efter var du har det enklast att fokusera. Det är även en fördel att byta plats då och då, eftersom hjärnan då gör nya associationsbanor.

xIDA_4200

12. Dela upp
Det är bättre att kunna hålla sitt fokus på en liten bit per tillfälle, istället för att försöka tvinga sig att gå igenom stora stycken på en gång. Om du vet att du lätt tappar fokus så ta inte åt dig för mycket per tillfälle, se till att sätta dig med studierna oftare istället.

13. Repetera
Börja varje studieomgång med en snabb repetition av det du pluggade vid förra tillfället, på så sätt fastnar det bättre i ditt minne. En bra idé är att titta på stödord som du skrivit ner, och se om du kan förklara dom. Det du inte kan skriver du upp på ett papper, så du vet vilka delar du behöver träna mer på.

 

Har du fler tips? Skriv gärna en kommentar!
Det är fullt möjligt att jag fyller på den här listan framöver, både med tips från kommentarer och sådana jag kommer på/får tag i på annat håll.

Annonser

2 thoughts on “Studieteknik del 3: hur du förbättrar pluggresultatet

  1. Pingback: Studieteknik del 1 – före/på föreläsningen | Ida

  2. Pingback: Studieteknik del 2: efter föreläsningen | Ida

Kommentera här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s