Alla anledningar att fimpa – KOL

På föreläsning efter föreläsning dyker ordet rökning upp bland riskfaktorerna för de sjukdomar som presenteras. På alla utom de som är medfödda. Och när rökning inte är en riskfaktor för att få sjukdomen (dvs när den är medfödd) så kan det förvärra tillståndet rejält. Jag kan verkligen inte förstå hur folk frivilligt kan ta en cigg år 2015, det finns liksom bara nackdelar i längden.

”Men det dämpar stress”, ja, det är svårt att stressa när man är död.
”Men det är socialt”, kan man inte vara social med folk utan en rykande pinne i munnen så är det nog inte en cigarett man behöver egentligen.

Vi hade nyligen föreläsning om KOL. Kroniskt obstruktiv lungsjukdom. En diagnos vars siffror över drabbade ökar, och har ett rejält stort mörkertal eftersom folk inte förstår att det dom har är just symptom på KOL. Och vad har de drabbade gemensamt? Cigaretter. Enligt vår föreläsare, som arbetar med KOL-patienter på sjukhus, har hon mött sisådär 10 000 drabbade genom åren. Av alla dom var det endast fyra som inte själva rökt, men dom hade gemensamt att dom vistats väldigt mycket i rökiga miljöer. Det är alltså främst en rökarsjukdom. En sjukdom som mest troligt inte ens hade funnits om ingen kommit på fenomenet cigaretter. En sjukdom som 500 000 – 700 000 personer är drabbade av, och det bara i Sverige. Det stora spannet beror som sagt på de många som går ovetande utan en av läkare ställd diagnos.

Hur vet man om man har KOL?

 • Vår föreläsare berättade om en studie som hennes kollega gjort. Denne hade sökt efter rökare som inte upplevde några dåliga biverkningar av sin rökning och ansåg sig vara friska, i bra form och med god kondition. Hon fick ihop 100 personer. Samtliga av dessa undersöktes grundligt och man hittade förändringar i lungvävnaden på samtliga. Alla 100 personer, som själva ansåg sig vara friska och symptomfria, hade tecken på olika stadier av KOL. Ska man hårdra det kan man alltså säga att du vet att du har eller kommer få KOL om du röker.
 • Om man istället ska lista symptom så kan det bl.a. vara hosta, andnöd vid ansträngning, sämre kondition och pip i bröstet (dessa kan till en början främst märkas när man är förkyld). Hostan förväxlas dock ofta med den rökhosta många rökare får, och ser som något normalt med tiden. Det är en av anledningarna till att KOL-patienter ofta kommer in med en relativt långt gången sjukdom, de märker helt enkelt inte skillnaden.

Vad gör man åt det?

 • Först och främst ska man givetvis in till en läkare för att utreda det hela. Ju fortare det upptäcks, ju bättre är det.
 • Sen är det rökstopp som gäller. Vill man inte bli sämre och få mer tid på jorden så får man vackert fimpa. Ja, det är jättesvårt, men det finns hjälp att få genom vårdcentralen (såväl mediciner som samtal).
 • Men som namnet antyder är det en kronisk förändring, man kan alltså bara underlätta och göra det man kan för att patientens tillstånd inte ska förvärras. KOL-patienten får mediciner, men bara det räcker inte. Det är här fysioterapeuten kommer in:
 • Lär ut andningsgymnastik, lämpliga vilopostioner, tekniker för att få upp slem och fysisk träning efter förmåga.

Vad händer egentligen i lungorna hos en person med KOL?

 • Slemproducerande celler blir större och fler, en KOL-patient har upp till 100 gånger så stor slemproduktion som en frisk person. Detta leder till att luften som går ner i lungorna inte kommer fram hela vägen som det ska, vilket gör att man syresätter sig sämre.
 • Flimmerhårens funktion är nedsatta. Dessa dör vid rökning, vilket gör att slem i lungorna inte kan transporteras upp som det är tänkt. Vid ett rökstopp tar det ca tre veckor innan flimmerhåren börjar komma tillbaka, de är inte lika fina som de ursprungliga men de fungerar åtminstone och börjar transportera upp slemmet. Det är därför rökare som slutar tycker att de blir väldigt sjuka efter just ca 3 veckor, när det i själva verket är ett friskhetstecken att slemmet kommer upp.
 • Alveoler, även kallade lungblåsor, är platsen där syret går ut i blodet och koldioxiden kommer in i lungorna för att andas ut. Dessa går sönder, och blir istället för många, små bollar till färre och större bollar (fenomenet kallas emfysem). Detta är negativt eftersom ju fler små blåsor som finns, ju större yta finns det för syret att komma ut i blodet. Med färre och större blir denna yta drastiskt mindre, vilket gör att patienten får svårt att syresätta kroppen tillräckligt.
 • Sämre elasticitet i lungorna, vilket innebär att det blir svårare att andas eftersom lungorna inte återfjädrar som dom ska naturligt.

Dessa problem kan även leda till än värre saker, som undernäring eftersom det kan bli svårt att tugga när man inte får tillräckligt med luft. Nedbrytning av muskulatur, vilket gör att man får en minskad funktionsförmåga och inte orkar lika mycket som tidigare. Hjärtfrekvensen blir kroniskt förhöjd, vilket kan leda till att patienten utvecklar hjärtsvikt. Inlärningssvårigheter är inte helt ovanligt hos de med längre gången KOL, eftersom hjärnan tar skada om personen inte syresätter sig tillräckligt. Och som de flesta hört talas om kan KOL leda till döden. Kan man inte syresätta kroppen så överlever man inte, det är kalla fakta.

Så snälla människor där ute. Fimpa cigaretten, utnyttja hjälpen ni kan få via vården och ta stöd av vänner och familj. Det är jobbigt, men alternativen är betydligt värre. Välj frisk luft, sköna promenader och ett längre liv.

20130921-154153.jpg

Annonser

4 thoughts on “Alla anledningar att fimpa – KOL

 1. Efter att ha jobbat på äldreboeende och sett rökare i princip drunkna i sitt eget slem så förstår jag inte varför det alls får säljas cigaretter.

  • Nej det är verkligen helt galet! Hoppas att dom höjer skatten på tobak ännu mer (för något förbud lär ju inte inträffa inom en överskådlig framtid), om det blir tillräckligt dyrt kanske konsumtionen minskar.
   Det finns ju hjälp att få för att bli kvitt sitt beroende (för jag kan helt klart förstå att det kan vara för svårt att ta sig ur det på egen hand), att inte fler tar den chansen känns obegripligt

Kommentera här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s