Första föreläsningen avklarad

Terminens första föreläsning är avklarad och nu är det full fart fram till jul, ungefär. Vi har idag diskuterat övervikt, diabetes och metabolt syndrom, vilket har varit oerhört intressant! Det är guld värt med en föreläsare som varierar tonläge, har inlevelse och drar olika exempel istället för att bara läsa monotont rakt ur sin powerpointpresentation.

Men lite mörkrädd blir man när han säger att om man är viktstabil på det man äter/rör sig i dagsläget och börjar äta en extra kaka varje dag, då kommer man efter ett år ha gått upp 2,5 kg. Nu är det ju visserligen olika kaloriinnehåll i olika kakor, men i det här exemplet var kakan värd strax över 50 kcal, vilket är en rätt liten kaka. En chocolate chip cookie från Subway ligger på 210…
Fast han sa också att om man istället för kakan väljer att gå 1 km varje dag så kommer man istället ha tappat 2,5 kg på ett år, och det var ju himla trevliga nyheter! Att gå fyra km för att få äta en sån där god cookie och gå plus minus noll kan det lätt vara värt ibland!

I slutet av föreläsningen var jag dock mest sugen på pizza. Jag vet inte hur många pizzabilder som visats på skärmen idag, men det är många, och lika många gånger har han upprepat att det krävs ca 18 kilometer promenad för att förbränna den. Min hjärna körde mest med något mantra i stil med ”det är värt 18 kilometers promenad, köp en pizza”.
Och innan någon blir helt förfärad så är de där 18 kilometrarna givetvis om man äter pizzan utöver den mat man behöver äta för att täcka upp de kalorier man förbrukar under en dag. Om man låter bli andra kalorier den dagen (som det ju blir om du äter den till middag, eftersom du då äter pizza för dina vanliga middagskalorier) behöver man givetvis inte gå lika långt för att bränna ett eventuellt överskott. Men å andra sidan blir det inte en stor kebabpizza för den summan heller, snarare en vesuvio.

Det blev dock ingen pizza idag. Och inga promenerade kilometrar. Däremot 18 km cykel och pannkakor. Det var gott det med!

IDA_0032

Annonser

Kommentera här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s