Tryck inte ner andra, lyft upp dig själv

Nu brinner det i mig av irritation, må ni tro.
Internet svämmar över av bilder på överviktiga kvinnor (äkta eller tecknade) med texten ”Riktiga män faller för kurvor, bara hundar gillar ben” och liknande. Jag kan inte låta bli att undra vilka puckon det är som sitter och författar dessa? Och hur kan man trycka på gilla-knappen och uppmuntra sådana påståenden?!

Det här är i samma klass som när kvinnor ska förlöjligas för att dom är just kvinnor. Varför ska vi bedömas utifrån kön och utseende på det här sättet? Vilka är dessa ”riktiga män” och varför ska man påstå att ingen vill ha smala tjejer?

För det första: män delas inte upp i riktiga och oriktiga. En man är en man är en man.
För det andra: det finns fler kroppsvarianter än kurvig och benig.
För det tredje: det finns ingen mall för vad alla av ett visst kön tycker är attraktivt, alla har olika preferenser.
För det fjärde: Jag är så galet jäkla less på att det ska kastas skit över folks utseende, oavsett åt vilket håll det är.

Varför måste vissa personer försöka trycka ner andra för att höja sig själva? Man blir inte snyggare för att man påstår att någon annan är ful. Fler personer börjar inte falla för en för att man säger att någon annan är oattraktiv. Det är snarare vansinnigt oattraktivt att bete sig just sådär, att påstå att man är så mycket snyggare/önskad än folk av en annan kroppstyp.
Dessutom känns det väldigt föråldrat att tänka på sin kropp utifrån vad män kan tänkas gilla. Har vi inte kommit längre än så?

Män gillar hon, hen och/eller han – helt beroende på vilken man vi pratar om. Detsamma gäller kvinnor. Vissa gillar pinnsmala människor, andra gillar rejält överviktiga människor, och de flesta har förmodligen en preferens som ligger nånstans där emellan. Vissa gillar blondiner, andra brunetter, rödhåriga, gråhåriga, svarthåriga, skalliga och vad man nu mer kan ha för färger i håret. Den som är vackrast i världen för en person kan få någon annan att vända på klacken. Och det är väl fantastiskt, att man inte måste ha en viss kroppsform eller utseende för att hitta någon här i livet?

Så lägg ner slimshaming, fatshaming och allt vad det nu kallas. Det viktiga är att just DU trivs i just DIN kropp! Vad spelar det för roll att en hel hög med människor tycker att du är snygg, om du själv inte tycker det? Och vad spelar det för roll att det finns dom som inte attraheras av dig, om du är nöjd och mår bra i din kropp? Det kommer alltid finnas folk som tycker att vi är snygga eller mindre snygga, sånt är livet och det finns faktiskt inget vi kan göra för att falla precis alla i smaken. Vi borde bry oss mindre om vad andra tycker och tänker, och fokusera mer på oss själva när det gäller utseende.
Mår du själv bra i din egen kropp – var glad och stolt över det! För någon som är helt ärligt nöjd känner inte behovet att trycka ner andra (normalt sett, det finns säkert undantag här också). Är du inte nöjd – gör något åt det på ett lämpligt sätt (fysiskt eller psykiskt). Tryck inte ner andra, lyft upp sig själv (och andra med dig!) istället.
Ska du säga något om någon annans utseende så gör det i en positiv mening, annars kan du lika gärna vara tyst. Ge komplimanger och uppmuntra, så får vi en betydligt trevligare värld att leva i och jag kan slå vad om att det kommer leda till att även du själv mår bättre i slutändan. Sprid kärlek, inte hat!

wpid-wp-1434269843525.jpeg

Ens form bestämmer inte hur alla andra känner inför en

 

Annonser

2 thoughts on “Tryck inte ner andra, lyft upp dig själv

Kommentera här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s