Sadelns roll för ryttaren: stolsits

Som utlovat (i det här inlägget: länk) kommer här ett inlägg om hur sadeln påverkar ryttaren. Eftersom jag fick finfin inspiration blev mitt ursprungsinlägg jättelångt, så jag har valt att dela upp det. Här kommer alltså introduktionen samt den del som handlar om stolsits (eller rättare sagt: avståndet mellan stigläderkrampa och djupaste delen i sadeln).

Alla ridbilder föreställer mig själv på olika hästar, eftersom jag inte vill riskera att någon annan känner sig påhoppad. Eftersom jag har ett begränsat fotoalbum med bilder tagna rakt från sidan får ni helt enkelt hålla tillgodo med det som erbjuds. Jag hade gärna visat hur alla felaktigheter jag beskriver ser ut i verkligheten, men det är tyvärr omöjligt att fixa i dagsläget.

Jag skulle tro att alla ryttare någon gång upplevt att de hamnat i stolsits, att tårna pekat utåt eller att en sadel varit obekväm. Det är inte så konstigt. Vi människor ser ju som bekant väldigt olika ut. Bäckenbredden kan variera rejält, lårbens längd har ett ganska stort spann, vi har olika storlek och form på våra rumpor, man kan ha ryggproblem, knackiga höftleder, knäna kanske krånglar, fotlederna kanske är stela – och dessa variationer ska vi hitta en sadel som matchar. Och framför allt så ska vi hitta en sadel som passar både hästens och ryttarens förutsättningar. Ingen enkel uppgift, som ni förstår. Trots detta finns det oändligt många ryttare som letar reda på en sadel som passar hästen, och sedan väljer sitsstorlek efter vad dom tror deras rumpa motsvarar och glatt betalar utan att gå närmre in på hur sadeln passar just dom som ryttare.

Jag kan givetvis inte skriva en komplett guide som hjälper alla ryttare att hitta rätt sadel genom att läsa vad jag skriver. Så se inte detta som någon slags bibel, svaret på alla frågor eller det enda rätta. Mitt mål är att ge en inblick i det hela, att hjälpa till att få upp ögonen för vissa delar som lätt glöms bort vid val av sadel. Och framför allt: en hjälp att kolla din befintliga sadel. Många ryttare går runt och tror att dom är dåliga på att hitta en bra sits eller aldrig kommer lära sig rida bra – när det egentligen är sadeln som är boven i dramat.

sadel6

För det första måste du klargöra vad det är du ska utföra i sadeln. Är det promenadridning där det inte gör så himla mycket om det inte passar till 100%, är det hoppning där du kommer stå mycket i stigbyglarna och ha en lättare sits, är det dressyr där den lodräta sitsen är av högsta intresse, allround där du kommer göra lite av varje eller något helt annat? Som nog alla ryttare vet skiljer sig sitsen åt mellan de olika grenarna, och att ha en sadel som främjar en hoppsits när du vill rida dressyr gör det onödigt svårt för dig som ryttare.

Vissa tror att det kommer kännas rätt när de för första gången sätter sig i en korrekt sadel. Så är tyvärr inte fallet. Som exempel kan vi ta en person som bär skor som är felaktigt uppbyggda för just den personens fötter. Personen ifråga kommer vara van vid det felaktiga, det känns tryggt och ”som det alltid varit”. När den personen sedan testar ett par skor som är anatomiskt korrekt utformade och på sikt kommer hjälpa väldigt mycket med t.ex. vinklarna i fotleden, så kommer det upplevas som snett och obehagligt. Känslan blir att skorna upplevs som konstiga, och man vill ju inte betala för ett par skor som känns så.
Samma sak kan man råka ut för med en sadel. Om jag vant sig vid en sadel som egentligen inte passar mig som ryttare, så kommer den ändå kännas hemtam och rätt i min hjärna. Det kan alltså behövas några ridpass innan kroppen accepterat förändringen och känner att det här nog var rätt bra ändå. Men det finns så klart även situationer där man direkt känner att den bättre utformade sadeln är som att komma hem, som vanligt reagerar vi människor olika.

Så, dags att komma till de konkreta grejerna.
Stolsits. Den som aldrig suttit i stolsits räcker upp en hand. Mest troligt sitter alla kvar med händerna nere, för det är mer regel än undantag att man hamnat där. Och det betyder inte att du är en dålig ryttare, snarare på att sadeln du satt i inte var den optimala för din kropp. Skönt va? Dessvärre innebär det också att hur mycket du än kämpar för den korrekta sitsen så är det en i det närmste omöjlig uppgift eftersom sadeln hela tiden motarbetar dig. Men å andra sidan betyder det också att när du väl hamnar i en sadel som passar så kommer allt falla på plats. Ibland är det alltså bättre med en ny sadel än ridlektioner.
Och vad är det då som orsakar stolsits? Jo, oftast beror det på att avståndet mellan stigläderkrämpan (metallgrejen som stiglädret hänger i) och sätets djupaste punkt är för långt jämfört med hur ditt skelett ser ut.
Som ryttare vill du sitta med ditt bäcken i en neutral position (varken framåttippat eller bakåttippat) och ha en linje mellan höftleden och fotleden. Testa att släppa dina stigbyglar och positionera dig korrekt (ha en spegel eller vän till hjälp), hamnar då stigbygeln på rätt plats? Om inte, så är det tyvärr inte en sadel som kommer hjälpa dig att hamna i rätt sits.

sadel1Den här sadeln passar mig som ryttare. Att jag petar ut tårna beror snarare på mina knäproblem och i just den här bilden verkar jag dessutom trycka åt med skänkeln. Om man tänker sig att jag slappnar av i underbenet kommer det falla lite framåt och hamna i en fin linje med höften. Jag hade tyvärr ingen bild rakt från sidan, men man ser ganska bra ändå.

Ett knep som används av vissa är att kolla avståndet mellan där du placerar stigbygeln på foten och mitten av fotleden. Det motsvarar ofta ett ganska optimalt avstånd mellan stigläderkrampan och höftleden. På så sätt kan du alltså mäta avstånden med tumstock för att se om en viss sadel skulle kunna vara något för dig. Detta kommer ifrån att den delen där du placerar stigbygeln på foten ska hamna i en lodrät linje med stigläderkrampan, och höften i linje med fotleden.
Ett annat sätt att se det hela enklare är att sätta dig i en korrekt sits (åter igen med spegel eller vän till hjälp) och granska stiglädren. Går dom lodrätt mot marken eller snett? Som ni nog förstår kommer ett snett läder alltid att dra i din fot åt ett annat håll än där du vill ha den.

Vad får det för konsekvenser när avståndet mellan stigläderkrampa och säte inte är optimalt för dig som ryttare?

  • Du måste använda muskelkraft för att hålla foten på rätt plats, vilket även gör dig spänd i andra delar av kroppen. En spänd kropp är inte lika mjuk och följsam som en avslappnad, vilket påverkar samspelet mellan dig och hästen.
  • Du kan inte låta foten vila i stigbygeln eftersom du då hamnar i obalans, detta kan man exempelvis se på personer som har svårt att få ner hälen.
  • Du hamnar i obalans, vilket ofta leder till att du hamnar bakom hästens rörelse. Som man enkelt förstår är det svårt att dansa med någon som alltid ligger efter i sina rörelser och beter sig klumpigt. Vissa försöker då hålla balansen i tyglarna istället, vilket ytterligare försvårar fin ridning.

sadel3

  En sadel med för stort avstånd mellan stigläderkrämpan och djupaste punkten i sadeln. Stolsitsen är ett faktum. Jag placerar stigbygeln längre in på foten i ett försök att förkorta avståndet något. Se även hur detta påverkar överkroppen, som då lutas framåt i ett försök att kompensera och rätta till tyngdpunkten.

Här finns också en skillnad mellan hopp och dressyrsadlar. I dressyrsadeln vill du ha stigläderkrampan längre bak, eftersom du där sitter i en lodrät sits. I hoppsadeln står du upp mer och behöver ha balans i en annan typ av sits, därför behöver stigläderkrampan vara placerad längre fram. Att rida dressyr i en hoppsadel eller hoppa i en dressyrsadel som passar dig i den gren den är tänkt för kommer alltså ge dålig balans i fel gren.
Att ha stigläderkrampan för långt bak på en hoppsadel leder till dålig balans, att dina ben åker bakåt i språnget och är en säkerhetsrisk.

Observera: en sadel kan inte rätta till alla dina sitsproblem. Vissa felaktigheter sitter hos dig som ryttare, och dom ska du givetvis arbeta på ihop med en tränare.

 

I nästa del går jag igenom sadelns sits, alltså ytan du sitter på när du rider.
Den hittar du via den här länken (klicka)

Annonser

2 thoughts on “Sadelns roll för ryttaren: stolsits

  1. Pingback: Sadelns roll för ryttaren: sitsen | Ida

Kommentera här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s