Sadelutprovning

Jag tror inte att jag skrivit ett enda inlägg om sadlar och utprovning på denna blogg. Det är rätt underligt egentligen, eftersom jag bloggat i flera år, är utbildad sadelutprovare och har en hästkategori här. Men då är det väl hög tid att göra det nu.

Som alla hästmänniskor vet ser hästarnas ryggar olika ut. Det finns raka ryggar, svängda ryggar och allt däremellan. Men man kan inte bara titta från sidan, man måste även kolla hur ett tvärsnitt ser ut. Om ryggen är platt, takformad och i så fall hur mycket. Sedan ska man avgöra hur lång yta man kan lägga vikt på (dvs anläggningsytan). Var tyngdpunkten borde hamna. Och var sadelgjordsläget hamnar i förhållande till resten av sadeln.

hastlordos(Det här är en extrem svank, medfödd sådan)

Men man är inte klar där. När man kartlagt alla parametrar gällande hästen är det dags för den andra delen i ekipaget: ryttaren. Det räcker nämligen inte med att sadeln passar bra på hästen, den ska vara lämplig för ryttaren också.
Även vi ryttare ser olika ut. Vi har olika stora rumpor, olika långa lårben, olika breda bäcken. Det är mycket att tänka på när man ska prova ut en sadel.

rak

När man så slutligen hittat en sadel som verkar passa fint, ha ett jämnt tryck över hästens rygg och matchar ryttaren så måste den testas uppsuttet. För att krångla till det hela ännu mer ser hästen vanligen inte likadan ut i sin rygg när den står still på gången som när den rör sig under ryttare. Vissa hästar höjer ryggen (vilket är önskvärt), andra sänker den (här har vi exempelvis outbildade hästar och de som inte har muskler nog att höja ryggen vid ridning) och vissa behåller den i samma läge. Oavsett vilket vill man att hästen får ett jämnt tryck över ryggen, så den får en så behaglig upplevelse som möjligt under sina ridturer. Och hur gör man då det här?

Vanligast är att ryttaren provrider och känner efter hur hästen känns. Det kan anses vara ett bra sätt, men jag är av en annan åsikt. Tänk er följande scenario: hästen har under en längre tid gått med en sadel som trycker runt manken, nu får den istället testa en sadel som sitter bättre runt manken men som är för svängd i jämförelse med hästens ryggkurvatur. Hästen kommer känna en större frihet runt manken, och förmodligen få ett bättre steg i frambenen, lättare att höja upp framdelen och jobba bättre där och då. På sikt kommer det dock ge problem, eftersom sadeln kommer ligga an på en kort yta istället för att fördela tyngden längsmed hela ryggen.

sadel

Så, hur borde man testa?
Jag anser att det finns två bra alternativ: tryckpad eller värmekamera.
Med en elektronisk tryckpad kan man analysera sadelns tryck i varje del av steget, varje gångart för sig. Det är dock ingenting som är vanligt ute i stallen, eftersom utrustningen är väldigt dyr och komplicerad. Den används främst vid forskning, för att få fram säkra resultat på hästar som rids på rullband.
Värmekamera används även det ganska sällan vid just sadelutprovning, eftersom det är lite trixigt att få till. Man måste skynda sig att ta av sadeln och direkt försöka få en bild över hästens rygg (givetvis ovanifrån, för att se båda sidor i samma bild). Det erbjuds alltså inte heller speciellt ofta.
Men så finns det även en annan variant av tryckpad, vilket är den jag använder när jag provar ut sadlar. Det här är en plastpadd som är fylld med lera, vilken fördelas jämnt i padden innan utprovning. Man lägger den på hästen och placerar sadeln ovanpå. Det problematiska i det hela är att få upp (och sedan ner) ryttaren i sadeln utan att denne trycker till sadeln i sidled, men det brukar lösas fint med pall/medhjälpare. Ryttaren rider sedan hästen i ca 20 minuter, där jag rekommenderar främst galopp för en hoppsadel och blandade gångarter för en dressyr eller allroundsadel. När denna tid är över har leran i padden värmts upp och flyttat på sig efter hur sadeln trycker.

Här ser ni resultatet av en sadel som är för vid och lägger en stor del av vikten i den främre delen, vilket leder till tryckpunkter kring manken. Tänk att som häst behöva jobba med det här trycket varje dag, och inte kunna berätta för någon om det.

imprpad
Gör era hästar en tjänst, kolla deras sadlar minst en gång om året. Har du en unghäst eller en häst som ändrat sig i vikt eller muskulatur bör den kollas oftare än så.

Jag ska försöka få till ett inlägg om hur viktig sadeln är för ryttarens prestation, eftersom det är ett kapitel som ofta glöms bort. Förhoppningsvis kan jag publicera det inom några dagar.
Visste ni förresten att Hippson publicerat ett svar från mig under deras kategori Fråga Experterna?

Annonser

4 thoughts on “Sadelutprovning

  1. Pingback: Sadelns roll för ryttaren: stolsits | Ida

Kommentera här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.