Konditionsträna barn

Visste ni att det inte ger någon bra effekt att låta prepubertala barn springa långa sträckor, eftersom dom ändå knappt kan förbättra sin hjärtmuskelförmåga?
Anledningen till det är att barnens kärl är stora i relation till hjärtmuskeln. Blodet möter alltså inget motstånd när det pumpas ut, så blodtrycket höjs inte i takt med pulsen. Det blir alltså ingen styrketräning av hjärtmuskeln.

Att gå ut och springa flera kilometer är en dålig idé när det gäller barn, eftersom det också kan orsaka central uttröttning i hjärnan. Prepubertala barn har nämligen en lägre blodsockerhalt än vuxna, och vid distanslöpning sjunker blodsockerhalten ännu mer. När man dessutom vet att det inte ger någon förbättring av konditionen finns det inte längre några anledningar för barn att ägna sig åt den typen av träning.

Barn bör istället träna intervaller, vilket även är naturligt för dom om man ser till hur dom leker. Det är dessutom mer stimulerande och roligt i ett barns ögon. Bra träning för barn är exempelvis stafettövningar eller hinderbanor där man även tränar koordination, snabbhet och styrka.

Annonser

Kommentera här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s