Porslinsdjur

Ibland undrar jag vad folks hästar är gjorda av. Porslin? Bomull? Dammoln som skingras av en enkel vindpust?

Det känns tufft att tänka på att det finns hästar i världen som aldrig får gå i hagen utan täcke. Hästar som aldrig får rulla in snö och lera i pälsen, aldrig känna solen värma ryggen. Hästar som inte går en timme utan att ha benskydd. Hästar som aldrig får dela hage med en vän som de kan vifta bort flugor åt eller klia på manken. Eller för den delen hästar som inte får gå ute alls.

Och varför gör folk så mot sina djur? Därför att de är rädda för skador. De är rädda för att hästarna fryser. De är rädda att hästarna ska få benen avsparkade. De är rädda för att insekter ska bita hästarna. De är rädda.

En människas rädsla begränsar hästens möjlighet till ett riktigt hästliv. En levande individ blir kraftigt begränsad, för att en annan individ är rädd.

080821013

Vad de inte tänker på är hur detta påverkar hästen. Ett egoistiskt perspektiv, för att skydda någon annan på ett sätt som inte alltid är lämpligt. En häst är ett flockdjur. Ett djur som utvecklats under 60 miljoner år. 60 miljoner år utan täcken, benskydd, insektsmedel, stall, ryktborstar, sadlar, skor, bett och en ägare. 60 miljoner år.
Hästen domesticerades för 10 000 år sedan. Sätt det i perspektiv. I 60 miljoner år har denna varelse gått från den första hästliknande varelsen, till att bli nutidens Equus Caballus. Vi har styrt hästens reproduktion i ynka 10 000 år, och det är först på senare tid vi börjat med täcken och benskydd. Att tro att vi på dessa få år lyckats skapa en variant av Equus Caballus som inte tål regn, snö eller sol, och som trivs bäst i ensamhet är lika befängt som att tro att jorden är platt.
Jag kan gå med på att det finns individer som behöver extra skydd från väder och vind. Att det finns individer som fungerar bättre avskilda från artfränder. Men inte att stora delar av dagens hästvärld består av just dessa. Det handlar vanligen om individer som är sjuka eller skadade på ett eller annat sätt.

6up3

Hästar som inte kan gå i hagen utan benskydd, för att ägaren inte vågar riskera att hästen slår sig. Men istället riskerar tryckskador, brännskador, grus som skapar sår, svamp… Jag ser hellre att ägaren lägger på tre lager skydd och låter hästen komma ut i hagen, än att stå dygnet runt på box. Men varför? Om hästen har en vana av att slå sig halvt fördärvad för att den inte kan hålla koll på sina egna ben, hur vågar man då rida den?

Hästägare överdriver alldeles för mycket, och det blir bara värre. Snart kommer hästarna gå ut i hagen med ett utseende av en michelingubbe, för då kan de varken frysa, gå eller slå sig.

För att inte tala om aveln, hur stämmer den överens med följande citat om vi bara får fram dessa porslinshästar?

Djurskyddslagen
12.2 § Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får meddela föreskrifter om villkor för eller förbud mot avel med sådan inriktning som kan medföra lidande för djuren eller påverka djurens naturliga beteenden.

Nej, det är dags att rannsaka er själva, kära hästmänniskor. Tänker ni ur hästens perspektiv som flocklevande stäppdjur, eller ur ert eget som ofta lat och skärrad ägare? Har hästen täcke för att den verkligen behöver det eller för att du själv fryser? Läs på lite om hur hästen fungerar, och se till att det backas upp av vetenskapliga artiklar istället för åsikter. Jag kan varmt rekommendera böckerna Equine Behavior (Paul McGreevy) och Equitation Science (Paul McGreevy, Andrew McLean). För era hästars skull.
Jag förespråkar ingen bohemisk hästlivsstil med lösdrift, täckesfritt, bomlöst, barfota och enbart stråfoder – men jag vill att ni ska tänka igenom de val ni gör, eftersom det påverkar hästens levnadsstandard. Lägg ett täcke på den klippta hästen, använd benskydd när du hoppar och komplettera foderstaten med kraftfoder om det behövs. Men en häst ska inte behöva stå själv, vara för varm eller ha på sig något som kan skapa obehag om det kan undvikas. Så lär er mer, för era hästars skull.

060316030

Annonser

Kommentera här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s